- KURU DÖNEM YEMİ 17 PROTEİN
En az 2. yavrusuna gebe ineklerin doğuma 2 ay kala ( kuru dönem) tüketebileceği lezzetli , iştah açıcı, enerji - protein , vitamin-mineralce dengelenmiş tamamlayıcı yemdir. Doğuma 2 hafta kala ATILIM SÜT yemi ile karıştırılarak verilmeli , doğum gerçekleştikten sonra inek sadece süt yemi yemelidir.
Fayda ve Özellikleri;
- İneğin sağlığını ve üremesini koruyabilmesi için gerekli hammaddeler içerir. Ana karnındaki buzağının sağlıklı gelişimini ve normal canlı ağırlıkta doğumunu sağlar.
- Yüksek sindirilebilirliğe sahip ham maddelerden üretilmiştir.
- Gebe sığırların yağlanmasını engeller
- Meme ödemi , rahim iltihabı sorunları azaltır.
- Süt humması (doğum felci) riskini azaltır.
- Son'un atılmasını kolaylaştırır.
- Toplam karıştırılmış rasyon (TMR) içerisinde kolay bir şekilde kullanılabilir.
KURU DÖNEMDE AMAÇ
- Uzun süre süt üreten ve yıpranan meme dokusunun yenilenmesi ve gelecek laktasyona hazırlanması.
- Kolostrum(ağız sütü) üretiminin sağlıklı ve yeterli olmasının sağlanması.
- Gebelik sonunda daha hızlı gelişmesi gereken buzağının gelişiminin daha sağlıklı olmasının sağlanması.
- Laktasyonun ilk döneminde kondisyon kaybeden hayvanların kondisyon kazanması ve bu şekilde doğuma girmesi sağlanır.
- Uygun beslenme ve yönetim ile doğum sonrası metabolik problemlerin (doğum güçlüğü,sonun atılamaması,ketosiz,doğum felci,asidoz,şişme gibi ) minimize edilmesi.
- Rasyonlarda sadece baklagil kaba yemlerine yer verilmesinden kaçınılmalı, baklagil ,buğdaygil karışımı kaba yemler yedirilmelidir.
- Serbest olarak mısır silajı ile yemlemeden kaçınılmalıdır.
- Kuru dönemde Ca alımı 100gr/günün altında tutulmalıdır.
- Kuru dönemde istenen katyon-anyon denge değeri -50 -150 meg aralığında olmalıdır.
- Metabolik hastalıkların azaltılması için kuru dönem yemlerimizde anyonik tuzlar kullanılmaktadır.
- Kuru dönemde tuz tüketimi günlük 30 gr.dan az olmalıdır.Yüksek tuz tüketimi vücutta özellikle memelerde sıvı birikimi (ödem) problemlerini arttırır.İlk buzağıya gebe kalan düvelerde buna sıkça rastlanmaktadır.
- Kuru dönemde rasyonun vitamin A,D,E ve Se ile desteklenmelidir.